Get Adobe Flash player
Domov | Blogi | Goran's blog

Kratka zgodovina blogov

Zaradi vprašanja, kaj sploh lahko štejemo za blog, je težko potegniti črto in nek dogodek z gotovostjo označiti kot začetek blogerstva. V zgodnjih dneh spleta so lastniki spletnih strani pogosto objavljali kronološke sezname sprememb na strani, kjer so lahko obiskovalci hitro preverili, kaj novega je bilo objavljenega od njihovega zadnjega obiska. Celo ene izmed prvih spletnih strani so bili preprosti kronološki, po kategorijah razvrščeni seznami (imeniki) s povezavami na novoobjavljene spletne strani. Kljub temu, da takšni seznami sicer imajo značilnosti bloga (redno objavljanje, kronološka urejenost vnosov, kategoriziranje vnosov, povezave na druge strani) je zelo vprašljivo, če lahko takšne poskuse že uvrščamo med prve bloge.

Pozneje, ko je splet postal prevelik, da bi posameznik lahko sledil vsem novim stranem, so uredniki začeli vnose urejati, omenjati so začeli le tiste, ki so se jim zdeli zanimivi, povezavam so dodali komentarje, da bi obiskovalcem v poplavi informacij olajšali izbiro. Takšne strani so hitro preraščale gole imenike in se spreminjale v nov format - blog. Pri rojstvu bloga gre torej bolj za proces kot pa za nek določen mejnik, zato je skoraj nemogoče najti “prvega blogerja”. Nekateri avtorji kot začetnika navajajo Justina Halla in njegovo stran Links from the Underground, kombinacijo zanimivih povezav na nove strani in avtorjevega osebnega dnevnika, ustanovlejno leta 1994. Besedo blog je prvi uporabil Jorn Barger, ki je z njo poimenoval svojo spletno stran, sicer zbirko povezav in komentarjev, podobno Hallovi. Zavedal se je, da gre za novo obliko spletnih strani, ker pa le-te še niso imele imena, je izraz weblog dobil tako, da je združil besedi website in logging – kar naj bi po njegovem zajelo bistvo takšnih strani. Pozneje se je namesto weblog začela uporabljati skrajšana oblika - blog. Vendar je blog do konca tisočletja za večino uporabnikov spleta ostal neznanka. Poznale so ga bolj ali manj le ozko specializirane skupine s področja računalništva, saj je v tistem času bilo za vzpostavitev takšne spletne strani potrebnega precej tehničnega znanja. Spletno stran je bilo treba napisati v kodi, saj grafična orodja še niso obstajala. Vsako objavo posebej je bilo treba urejati v jeziku HTML, nato pa preko FTP protokola naložiti na strežnik. Precej zapleten postopek, če ga je potrebno ponavljati ob vsaki posodobitvi strani.

Prvi sistemi za upravljanje vsebin, namenjeni bloganju, so se pojavili leta 1999. Z orodji kot so Pyra Labs ali Blogger je nenadoma lahko vsak, brez tehničnega znanja in le z nekaj kliki vzpostavil svoj spletni dnevnik in ga redno posodabljal. Iz dneva v dan se je pojavljalo več blogov in več orodij, ki so omogočala njihovo enostavno objavljanje. Pravi razcvet pa so blogi doživeli po letu 2001, ko so “zasloveli” s poročanjem o terorističnih napadih na ZDA. Izkazalo se je namreč, da so v takšnih situacijah blogi veliko hitrejši in neposreden vir informacij kot tradicionalni mediji. Ker so bili med pisci blogov tudi ljudje, ki so bili sami priče terorističnim napadom in so preko njih svetu podajali informacije iz prve roke, so kmalu ujeli pozornost svetovnih medijev in prvič se je dogodilo, da so tudi največje novinarske hiše navajale bloge kot vire informacij. V naslednjih desetih letih je blog močno pridobival na priljubljenosti in ob koncu leta 2010 je ocenjeno, da se na spletu nahaja že približno 150 milijonov blogov.[2]

Vrste blogov

Obstaja veliko različnih tipov blogov, ki se ne razlikujejo samo po tipu vsebine, ampak tudi glede na to, kako je vsebina posredovana ali napisana.

Osebni blogi

Osebni blog, kot dnevnik ali opisovanje, je najbolj tradicionalen in razširjen tip bloga. Osebni blogerji so večinoma ponosni na svoje bloge tudi, če jih berejo samo oni in nihče drug. Blogi večinoma postanejo več kot samo sredstvo komunikacije; postanejo način odražanja življenja, bloganje pa ima lahko sentimentalne lastnosti. Nekaj osebnih blogov lahko postane popularnih med množicami, nekaj pa jih hitro pridobi množično podporo.

Korporativni blogi

V večini primerov je blog oseben, lahko pa je tudi v poslovne namene. Blogi, ki so lahko interni, za povečevanje komunikacije in kulture v podjetjih ali pa eksterni, za marketing, »znamčenje« (branding) ali odnose z javnostmi, se imenujejo korporativni blogi. Glede na tip medija Blog, ki vsebuje video posnetke se imenuje vlog, tisti, ki vsebuje povezave je linklog, tisti z portfolijem skic je sktchblog, tisti s fotografijami pa je photoblog. Blogi s krajšimi krajšimi objavami in mešanimi tipi medijev pa so tumblelogs. Artlog je oblika bloga, ki temelji na deljenju in objavljanju umetnosti. Od ostalih se razlikuje v tem, da ne prevladuje tekstovno gradivo, ampak umetniška dela.

Glede na napravo

Bloge lahko razlikujemo tudi glede na napravo, ki jo uporabljajo posamezniki za urejanje. Blog napisan z mobilno napravo kot je mobilni telefon ali dlančnik, se imenuje moblog.

Eden zgodnejših blogov se je imenoval Wearable Wireless Webcam, ki je bil spletni dnevnik posameznikovega osebnega življenja, sestavljen iz besedil, video posnetkov in slik, katerih prenos na spletno stran je potekal v živo preko očesne kamere (EyeTap). To polavtomatično bloganje z videoposnetki v živo in besedili se lahko imenuje tudi »sousveillance« (nasprotno od »surveillance« - nadzor). Taki dnevniki so se tudi uporabljali kot dokazno gradivo v legalnih zadevah.

Glede na žanr

Nekateri blogi se osredotočajo na določeno temo, npr. politični blogi, potopisni blogi, hišni blogi, modni blogi, projektni blogi, izobraževalni blogi, blogi o klasični glasbi, kvizni blogi in legalni blogi (blawgs) ali dreamlogi. Splog se uporablja izključno za namene smetenja (spamming).

Vprašajno bloganje

je tip bloga, ki odgovarja na vprašanja. Vprašanje se lahko posreduje v obliki priponke, elektronske pošte ali drugih virov kot je telefon ali VOIP. Qlogi se lahko uporabljajo za prikazovanje opomb iz podcastov ali za prenašanje informacij preko interneta. Veliko vprašajnih blogov uporablja RSS za posredovanje odgovorov na vprašanja.

Vir:

Wikipedia (2012) Elektronski vir, 'Blog', http://sl.wikipedia.org/wiki/Blog, [dostop 21.01.2012].