Get Adobe Flash player
Domov | Blogi | MarinaK's blog

Konec marca in v začetku aprila bo našo šolo obiskala Nataša Kramberger, pisateljica in novinarka, ki jo je prevajalec Andrej Pleterski opisal kot "komunikativno in iskrivo mentorico, nenazadnje pa tudi osebo, ki je v nekaj letih zmagala tako na 'mladi' Urški kot prejela 'resno' nagrado EU za književnost kot doslej edina Slovenka. Hkrati je tudi oseba, ki je veliko prepotovala, njena najljubša novinarska zvrst je reportaža, trenutno pa živi na relaciji Berlin-Jurovski Dol-Milano, prinaša torej tudi mednarodno izkušnjo, ki nas bogati v spoštovanju različnosti".

Za nas pripravlja dve delavnici, vsako po 6 šolskih ur. Preberi obe predstavitvi, razmisli, odloči se, kje boš sodeloval/-a in začni pripravljati vse potrebno. 

Marina Koražija

NOVINARSKA DELAVNICA

29. 3. in 3. 4 2013, obakrat po tri šolske ure

Preden se lotimo novinarskega dela, je zelo pomembno, da pogledamo, kakšni časopisi, revije, radijske in televizijske oddaje so okoli nas in kaj od tega se nam zdi najbolj zanimivo. Imate v kraju lokalni časopis? Ima vaša občina svojo revijo? Kaj pa radio? Katera televizijska oddaja ti je najbolj všeč? Katero televizijo gledaš s starši? In katero najrajši gledaš sam?

Razmisli in razišči svojo okolico! Zberi na kup nekaj različnih časopisov, revij in letakov, ki jih najdeš doma! Lahko so tudi stari časopisi iz prejšnjih let! Veljajo tudi brezplačni časopisi, ki jih najdeš v nabiralniku (tisti z reklamami za trgovine)! Ko boš pregledal vse, kar boš našel doma, se odpravi v knjižnico, šolsko ali krajevno! Vprašaj knjižničarko ali knjižničarja, na katere časopise in revije je naročena knjižnica. Pojdi do police s časopisi in revijami in poglej, ali so med njimi tudi takšne, ki jih ne poznaš! Prelistaj po njih in se prepričaj, o čem pišejo. Je v njih kaj zanimivega? Novega? Drugačnega? Si našel kakšen zanimiv članek?

Prosi knjižničarko ali knjižničarja, naj ti fotokopira članek, ki se ti zdi najbolj zanimiv med vsemi revijami in časopisi v knjižnici. To je lahko članek o čemer koli – o športu, glasbi, knjigah, modi, tudi politiki, če te zanima, ali pa o potovanjih, dogodkih v kraju …

Na novinarsko delavnico prinesi s seboj nekaj časopisov, revij in letakov (največ pet različnih), ki si jih našel doma, pa tudi fotokopijo članka, ki se ti zdi najbolj zanimiv. Na delavnici jih bomo skupaj pregledali (tudi jaz bom prinesla svoje najljubše časopise) in se naučili, kako se napiše pravi novinarski članek za časopis, radio ali televizijo!

Pri tem pa ne pozabi: najboljše orožje vsakega novinarja so odprte oči in pozorna ušesa! Bodi pozoren na vse, kar se dogaja okoli tebe! Postavljaj vprašanja! Bodi radoveden! Za novinarja ni neodgovorjenih vprašanj in ni laži! Novinar išče tako dolgo, da najde resnico!

Se vidimo na delavnici!

LITERARNA DELAVNICA POLNE VREČE ZGODB

29. 3. in 3. 4 2013, obakrat po 3 šolske ure

Literarna delavnica Polne vreče zgodb

Polne vreče zgodb je ideja, ki jo je daljnega aprila 2009 začela izvajati skupina prijateljev v majhni vasici Jurovski Dol v Slovenskih goricah. Ugotovili smo, da imajo naše babice, dedki, mame, tete, strici, pa tudi mi sami v omarah cele gore blaga, ki ga ne uporabljamo več. Stare zavese, raztrgane posteljnine, preluknjani prti, zguljene hlače … Koliko starega blaga, ki se valja po omarah, na podstrešju, pod posteljo, v garaži! Staknili smo glave in pomislili, kako bi lahko to blago koristno uporabili. In dobili idejo! Seveda! Iz starega blaga lahko zašijemo nove vreče, vrečke, torbice in torbe! Recimo za nakupe v trgovini! Ali pa za športno opremo pri telovadbi! Lahko zašijemo tudi prelepe damske torbice po najnovejši modi!

A to še ni bilo vse! Pomislili smo, da bi bile takšne vreče in torbice dosti lepše in dosti bolj očarljive, če bi jim dodali zgodbe. Kakšne zgodbe? Zgodbe o blagu, iz katerega so zašite! Kje smo našli rabljeno blago za vrečo, kdo nam ga je dal, kakšno je bilo njegovo življenje … Ljudje imajo zelo radi vreče iz blaga, a še rajši imajo zgodbe! Zdaj v Jurovskem Dolu, tej mali vasici v Slovenskih goricah, šivamo vreče in pišemo zgodbe, da je kar veselo! A da nam slučajno ne bi zmanjkalo idej in rabljenega blaga, smo se odločili, da k sodelovanju povabimo tudi učence iz drugih koncev Slovenije – kdor želi, se nam lahko pridruži, in skupaj bomo šli po pisanih poteh tekstila in pripovedovanja.

Kako se nam lahko pridružiš? Preprosto kot keks! Pomisli: le kje lahko najdeš kakšno staro zaveso, utrujeno posteljnino ali raztrgan prt? Ima tvoja babica kakšen star predpasnik, ki ga ne nosi več? Ima tvoj dedek kakšno srajco, ki mu je premajhna? Zavihaj rokave in se odpravi na razburljivo iskanje najlepšega kosa rabljenega blaga! Odpiraj omare! Premeči podstrešja! Vprašaj mamo, očeta, sosede, znance: iščemo staro blago, ki ga ne potrebujemo več!

Ko boš našel svoj kos (biti mora dovolj velik, da lahko iz njega zašijemo eno nakupovalno vrečo …), lahko jih izbereš tudi več, začni postavljati vprašanja! Kaj je bilo to blago? Srajca, krilo, obleka, prt? Kdo ga je uporabljal? Kje? Kakšna je hiša, v kateri so uporabljali to blago?

Da ne boš pozabil, ti priporočam, da odgovore napišeš na kos papirja ali pa kar posnameš (kot zvok) na svoj telefon!

Zapomni si: najboljše je postaviti kar največ vprašanj in si zabeležiti kar največ odgovorov! Vprašaj vse, ki so kdaj uporabljali tisto blago, videl boš, da se bodo spomnili ogromno zanimivih dogodkov, povezanih z blagom! Kje so ga kupili? Od koga? Mogoče pa so ga dobili kot darilo? Ob kateri priložnosti? Kdo vse ga je uporabljal? Na kakšen način so ga prali? V pralnem stroju? Na roke? Zakaj ga ne uporabljajo več? Je blago kje raztrgano? Kdo ga je raztrgal? Kaj se je zgodilo? Ko boš izvedel vse o blagu, začni spraševati o družini, ki je uporabljala blago … Koliko je star najstarejši član družine? Kako mu je ime? Kakšne obleke rad nosi? Kaj vse počne v življenju? Ti je kdaj povedal kakšen zanimiv vic? Ne ustavi se pri vprašanjih, ki so napisana tukaj! Lahko si izmisliš čisto svoja in čisto drugačna vprašanja! Pomembno je le, da imaš na koncu tvoj list popisan z zanimivostmi o kosu blaga, ki si ga našel. Ko se dobimo na delavnici, se bomo skupaj naučili, kako iz teh zapiskov napisati pravo literarno zgodbo, kako sodelovati pri projektu Polne vreče zgodb!

Veliko sreče pri iskanju najlepšega rabljenega blaga! Se vidimo!

Nataša Kramberger