Get Adobe Flash player
Domov | Blogi | MarinaK's blog

TIM GAJSER, SVETOVNI MOTOKROSISTIČNI PRVAK, OBISKAL NAŠO ŠOLO

Tim Gajser je zaključil zadnjo sezono v razredu MX2  za moštvo Honda kot svetovni prvak! Sodi med najbolj perspektivne mlade voznike na svetu. In kakšen fant je ta sedemnajstletnik? Talentiran, discipliniran, delaven, pozitiven … Po pogovoru z njim pa smo odkrili, da je tudi prijazen, nasmejan in sproščen.

V naslednjih sezonah ostaja pri motokrosističnem moštvu Honda Gariboldi. Pravi, da v letu 2015 naziva svetovnega prvaka ni pričakoval, čeprav je pred leti že osvojil evropsko prvenstvo v 65 in 85 kubičnih centimetrov, nato si je privozil še naziv mladinski svetovni in evropski prvak v razredu do 125 kubičnih centimetrov. Tudi za naslednjo sezono nima velikih načrtov. V novo sezono odhaja brez pritiskov, vozil bo kot vedno do meja sposobnosti in rad bi se uvrstil med pet najboljših. Čaka pa ga še veliko treningov in testiranj. Že dlje časa trenira s težjim motorjem, nenehno se zaveda, da mora poskrbeti za odlično pripravljenost, saj začenja novo sezono v najvišjem tekmovalnem razredu, torej na motorju s 450 kubičnimi centimetri. Ukvarja se z različnimi športi in verjetno je manj znano, da je dosegal uspehe tudi v judu, veleslalomu, nogometu … vsega se je učil ob očetu, ki je bil prav tako motokrosist. Oče Bogo svoje srce in vsa svoja prizadevanja usmerja v delo s sinom. Moramo priznati, da sta oče Bogo in sin Tim pravi zmagovalni motokrosistični team!

 

  • Kot je dejal Ralph Waldo Emerson: prva skrivnost uspeha je zaupanje v samega sebe. Ali se z njim strinjate? Ste vedno zaupali sami vase in kdo vse vam je na poti k uspehu pomagal?

Zaupanje pomeni največ. V vsakem športu so vzponi in padci, zato moraš biti dodatno motiviran, se pobrati, ko ne uspeš in iti naprej. Vedno mi je pomagala družina, brez očeta ne bi bil danes tukaj, kjer sem. Samo zaupanje pa ni dovolj, treba je še garati. Od takrat ko sem začel in me je oče postavil na motor, trdo delam. Z mano je tudi ekipa, pomembni so pokrovitelji. Vsi so pomembni, brez njih in brez nenehnega dela mi ne bi uspelo. Vesel sem uspeha, a ne počivam. Pripravljam se že za naprej.

 

  • Izobrazba je tisto, kar nekomu ostane, ko pozabi vse, kar se je naučil v šoli, so Einsteinove besede. Kakšni so vaši spomini na osnovno šolo?

Prva tri leta šolanja sem preživel tukaj, na poljčanski šoli. Živeli smo v bloku, ki je le nekaj metrov proč. Spomini so ostali in tukaj mi je bilo lepo. Velikokrat me sošolci, ker sem živel drugače, niso razumeli. (Timova razredničarka je bila takrat Suzana Vuk, ki je svojega nekdanjega učenca z veseljem pozdravila in ga povabila v svojo učilnico k svojim sedanjim učencem.) Ko smo še živeli v Poljčanah, sem se začel voziti z motorjem, ki je imel 50 kubičnih centimetrov. Vozil sem ga na morju, v kampu, nato pa na domačem dvorišču. Seveda me je na motor posadil oče, ob njem sem vozil prve zavoje in poskušal prve skoke. Nikoli se nisem naveličal motorja, kar naprej bi se bil vozil. Nikoli pa nisem zanemarjal šole. Maturiral sem na srednji ekonomski šoli v Slovenski Bistrici, no, predvsem po zaslugi svojega očeta, ki je vedno trdil, kako pomembna je šola.

 

  • Življenje je kot vožnja s kolesom. Da bi ohranil ravnotežje, se moraš premikati, je tudi ena izmed Einsteinovih misli.  Kdo vas je navdušil za ta šport? Je kdaj ravnotežje izginilo?

Družina je bila vedno zraven, oče pa je bil pri tem ključen. Včasih se je zgodilo, da je zmanjkalo ravnotežja vendar zelo redko. Kot sem že povedal, je oče moj učitelj in trener, dal mi je športno znanje, trdnost in smer. Treningi so zato zgledali drugače, saj ni bil z mano le profesionalno. Velikokrat sva se sporekla, saj sem jaz še hotel trenirati, njega pa je skrbelo za mojo varnost. Kar sem postal danes, je rezultat najinega sodelovanja. Treningov je veliko, veliko je odrekanja in nimaš več tistega življenja, kot ga imajo ostali najstniki. Ampak najstniškega življenja nič ne pogrešam. Posvečam se motokrosu, živim za motokros, treningi potekajo intentenzivno. Ključno je, da se začneš pripravljati veliko pred prvenstvom in kako pripravljen prideš v sezono. Treningi potekajo dvakrat dnevno, ob sredah igram nogomet.  Najpomembneje je, da vsako stvar delaš s srcem in da ti je v veselje.

 

  • Hvala za pogovor, Tim. Pa ga zaključimo s kakšnim sporočilom, ki ga imate na nas, šolarje.

Bodite dobri, bodite pridni v šoli. Po športni strani pa sledite svojim sanjam, saj so uresničljive, če le premorete dovolj motivacije, vztrajnosti, pa tudi odpovedovanja, če ste pripravljeni trdo delati.

                                                                                                                                               KGBF

(Kristina Fermolšek in Gašper Bedenik)